Menu

 

 



Purjelautailun aloittaminen ja välinehankinnat.

Purjelautailun aloittamisessa on tärkeää helppojen välineiden ja oikeiden olosuhteiden lisäksi, että saat heti alkuun asiantuntevaa opastusta ja opetusta.
Oikeilla välineillä ja pätevän opettajan kanssa oppiminen on helppoa ja nopeaa.
parasta on mennä kurssille tai aloittaa kaverin kanssa, joka osaa opettaa purjelautailun alkeet.

Tarkoituksemme on auttaa harrastusta aloittavaa välttämään pahimmat virhehankinnat ja tehdä harrastuksen aloittaminen ja siinä edistyminen omien tavoitteiden mukaisesti mahdollisimman helpoksi. Surfsport suosittelee alkeiden opettelussa SPLL.n Yyterin surfkeskuksen kursseja.
Yyterin Surfkeskukselta voit vuokrata Simmer Style AMP-Quest alkeisvälineet opetuksen ajaksi. 
https://surfkeskusyyteri.fi/

Aloittelevan purjelautailija välinevalinta.

Välinetyyppi tulisi valita käyttötarkoituksen, oman osaamistason ja tavoitteiden mukaan.  Näiden välineiden koon valinta tulee sovittaa omaan osaamistason, painon ja pääasiallisten käyttöolosuhteiden mukaan.
Nyrkkisääntönä voisi pitää sitä, että isommalle kaverille tarvitaan isommat välineet kuin kevyemmälle. Kevyelle tuulelle valitaan isommat välineet kuin kovemmalle tuulelle ja aloittelijalle tarvitaan isompi lauta ja pienempi purje kuin osaavammalle harrastajalle.


Ensimmäiset opetteluvälineet.

Riittävän tilava ja leveä kölillinen alkeis- / koululauta ja siihen tarkoitettu sopivan kokoinen purje on aloittamiseen ja alkeiden opetteluun helpoin kalusto. Näillä laudoilla voi myös aloittaa trapetsin käyttämistä ja jalkalenkeissä ajamista. Jalkalenkeille on useita paikkoja, joita voidaan käyttää edistymisen mukaan. Pienemmät näistä laudoista saa myös liukuun, jolloin varsinaista plaanissa ajamista voi jo opetella. On hyvä, että laudassa on sisään käännettävä köli, mutta kölin tilalla voi olla myös irrotettava keskievä.
Näitä välineitä ei välttämättä kannata ostaa itselleen, vaan vuokrata tai käyttää seuran välineitä sen aikaa, että saa alkeet opeteltua. Tosin alkeispaketti on erittäin helppo myydä eteenpäin ja jos ajatuksena on vain ajella kevyessä tuulessa hyvällä säällä, ilman sen kummempia tavoitteita on tämä paketti siihen ihan sopiva.

   
AMP alkeislauta ja QUEST alkeispurje.


Seuraavaksi askeleeksi voidaan ottaa kaksi erilaista vaihtoehtoa, riippuen siitä mikä on tavoite purjelautailussa, pidätkö vauhdikkasta purjelutailusta vai rauhallisemmasta nautiskelusta. Näillä molemmilla paketeilla voi opetella myös alkeet, mutta se on piirun verran hankalampaa kuin alkeisvälineillä, mutta ei todellakaan ylitsepääsemätöntä.

Vauhdikkaampaan menoon tähtääville suuritilavuuksinen, Freeride- lauta ja siihen sopiva Freeride purje.
Tämä paketti tulisi valita, jos tavoitteesi on plaanissa ajelu ja jatkossa kovemmastakin tuulesta nauttiminen.
Näilläkin välineillä voi opetella myös alkeet ja tietysti ajella ihan hiljaisessa tuulessa,  mutta vähän pienemmästä tilavuudesta johtuen lauta on hieman kiikkerämpi kuin alkeislauta. 
Kannattaa muistaa, että mitä leveämpi lauta on, sitä vakaampi se myös on ja sitä aiemmin sillä pääsee plaaniin.
Näillä laudaoila voi alkeiden opettelun jälkeen opetella ajamaan jalkalenkeissä ja plaanissa, sekä tekemään plaanattavia jiippejä. Jalkalenkeille on näissä laudoissa useampia kiinnityspaikkoja, kuten alkeislaudoissakin. Alkuun lenkkien käyttöä opetellessa ne laitetaan lähelle laudan keskilinjaa ja eteen, josta niitä edistymisen myötä voidaan siirtää reunemmas ja taemmas. Parilla purjeella tämä paketti kattaa jo oikein hyvän tuulialueen, eikä paketista ”kasva ulos” ihan heti taitojen karttuessa, vaan sillä voi jatkaa harrastusta hyvinkin pitkään.
Kun tällä paketilla oppii ajamaan plaanissa, voi siitä laajentaa harrastusta tai jatkaa sitä oikeastaan mihin suuntaan tahansa.

     
Freemove 146 136 laudat, Novex ja Enduro Freeride purjeet


Rauhallisempaan nautiskeluun, Windsurfer LT, yksityyppiluokan lautapaketti
Tämä on erinomainen valinta, jos sinua kiinnostaa "Retrolautailu", kevyessä tuulessa nautiskelu ja vesillä retkeily.
Verrattuna alkeispakettiin lauta on vähän kapeampi ja siitä johtuen hieman kiikkerämpi. Lauta on myös huomattavasti pidempi kuin alkeislauta, joten sen ohjaaminen on alkuun hieman kankeampaa kuin alkeislaudalla.
Lauta kulkee kevyesti hiljaisella tuulella, mutta plaaniin ei nouse laudan painon ja pitkän vesilinjan vuoksi. Laudassa ei myöskään ole jalkalenkkejä. Laudalla on helppo retkeillä kevyellä tuulella, vaikka saaristossa, tai pienemmilläkin vesialueilla, sillä se kulkee hyvin vastatuuleen myös kevyellä kelillä. Lautapakettiin kuuluu kevyt 5.7m2 purje, joka on helppo käsitellä ja sen kevyen tuulen ominaisuudet ovat oikein hyvät. Lautaa voi käyttää myös SUP lautana.
Windsurfer LT harrastajat ovat suomessa aktiivinen porukka, joka järjestää kilpailuja ja retkiä eripuolella suomea. Tässä luokassa kilpaillaan aktiivisesti myös kansainvälisesti.

Windsurfer LT  ” Make mökkilautailu great again!”


Windsurfer LT paketti



Entäpä muut purjelautaväline tyypit aloittamisen kannalta?

Heti alkuun pitää todeta, että kaikki vanhanaikaiset -80 ja -90 luvun laudat ovat huomattavasti vaikeampia aloittamiseen, sillä ne ovat pääsääntöisesti joko liian kapeita, pitkiä, pieniä, painavia, tai tätä kaikkea.
Nämä ja alla esiteltävät muut purjelautailun harrastusmuodot ja välinetyypit ovat selvästi hankalampia aloitteluun, joten niitä ei voi suositella ensimmäisiksi opettelu tai harrastus välineiksi, ennen kuin olet oppinut ajamaan plaanissa, trapetsissa ja jalkalenkeissä.




Slalom ja Formula luokan välineet.
Nämä välineet ovat nopeimpia purjelautavälineitä.
Lautojen ja purjeiden suunnittelussa on päällimmäisenä ajatuksena nopeus, tehokkuus ja kilpailuissa menestyminen. Välineet ovat erittäin kevyitä ja niitä tulee käsitellä huolellisesti.

Nämä välineet on kilpailijoiden lisäksi tarkoitettu jo osaavammille harrastajille. Vaikka Formula laudat ja suurimmat Slalom laudat ovat mittojensa puoleen hyvin lähellä suuria Freeride- lautoja, ovat ne paljon teknisempiä ja vaikeampia aloittelevalle harrastajalle. Jalkalenkit ovat äärimmäisen takana ja reunoilla, joten niihin pääseminen vaatii jo osaamista. Samoin lautojen muotoilu vaatii hyvää ja aktiivista tekniikkaa, jotta ne saadaan nousemaan aikaisin plaaniin. Lautoja ajetaan lähinnä evän varassa, joten kuskilla on oltava riittävän hyvä tekniikka, jotta voi hallita tehokkaiden evien voimat ja kuormittaa niitä oikealla tavalla. Purjeissa, joita näissä laudoissa käytetään, on Camberit, ts. profiilin muodostajat, jotka lisäävät purjeiden nopeutta ja tuulen kestoa. Tämän vuoksi ne ovat jäykkiä ja painavia verrattuna Freeride- purjeisiin. Nämä välineet ovat kaikkein nopeimpia purjelautavälineitä. Niillä voit ajella todella kovaa ja pitkiä matkoja, mutta tuulen tyyntyessä meno loppuu kuin seinään. Koska nämä on tehty plaanaamaan, eivät ne alle plaanikynnyksen kulje alkeislautoja kovempaa. Slalom luokassa kilpaillaan aktiivisesti Suomessa. Kansainvälisesti Slalomkilpailuja on sekä amatöörien, että ammattilaisten sarjoissa.
Slalom välineistä löytyy myös ns. Freerace versioita, jotka ovat hieman käyttäjäystävällisempiä kuin puhtaat Formula- tai Slalom välineet. Niitäkään ei voi varauksetta suositella jokaiselle aloittamiseen ja opetteluun, vaikkakin ne ovat kaikin puolin hieman helpompia kuin puhtaat kisavälineet.



Raceboard luokan välineet.
Näiden välineiden kehitystä ohjaa mahdollisimman tehokkaat kevyen tuulen kilpailuominaisuudet.
Raceboard välineet ovat monimutkaisia kilpaurheiluvälineitä, eivätkä ne sovellu alkeiden opetteluun.
Lauta on pitkä, kapea ja paksu, joka tekee siitä kiikkerän ja vaikeasti käännettävän.
Muotoilunsa vuoksi Raceboard- lauta vaatii aloittavan harrastajan taitoihin nähden aivan liian suuren ja painavan purjeen, jotta sitä voisi ohjata. Purjeet ovat myös hyvin teknisiä käyttää, Camberien ja erilaisten säätöjen vuoksi. Näissä laudoissa jalkalenkit ovat tehokkuuden vuoksi aivan laudan reunoilla ja hyvin takana, joten jalkalenkkien käyttämisen opettelu on tällä laudalla melko hankalaa.
Alkeiden opettelun jälkeen tulisikin opetella ajamaan purjelautaa plaanissa ja jalkalenkeissä, ennen kuin siirtyy Raceboard- luokan lautoihin.
Osaavissa käsissä Raceboard- luokan kalustolla vesille pääsee aina, se kulkee kelissä kuin kelissä ja sillä on erittäin hyvä retkeillä pidempiäkin matkoja huolestumatta tuulen loppumisesta. Normikäyttäjälle mukava tuulialue kuitenkin loppuu noin 10ms tuuleen.
Raceboard- luokka on aktiivinen kilpailuluokka ja eritasoisia kilpailuja järjestetään ympäri Suomea.

Bic Techo- ja poistuneen RS:X olympialuokan välineet

Bic Techno on junioreille tarkoitettu kilpaurheiluväline, eikä sovellu alkeiden opetteluun.
Lauta on suhteellisen kapea ja pitkä, jonka vuoksi se on melko kiikkerä. Hieman kuin pienikokoinen Raceboard lauta. Aikuiselle ihmiselle lauta on lisäksi liian pieni alkeiden helppoon opettelemiseen. Tässäkin laudassa jalkalenkit ovat reunoilla ja takana. Purjeessa on Camberit ja se on suhteellisen jäykkänä huono aloittelemiseen. Bic Techno on kansainvälisesti aktiivinen juniorikilpailuluokka ja purjehdusliittojen määrittelemä juniorien porras kohti olympialuokan kilpailemista. Myöskään edellisen Olympialuokan RS:X paketti ei sovellu purjelautailun aloittamiseen.

Waveride ja Freestyle välineet.

Suhteellisen suuri osa vapaa-ajan purjelautailijoista nauttii ajamisesta aallokko- olosuhteissa ja heidän taitotaso on hyvinkin korkealla, vaikka valtaosa heistä ei osallistu kilpailemiseen.

Kilpailuluokkina Wave ja Freestyle ovat näyttävimmät purjelautailuluokat.
Waveride, joka on purjelautailussa lähinnä lainelautailua on korkeine hyppyineen ja aallossa ajamisineen todella nautinnollista harrastaa tai seurata rannalta.
Freestyle näyttävine temppuineen tasaisemmassa vedessä muistuttaa tavallaan skeittaamista tai wakeboard temppuilua.

Nämä välineet ovat kokeneen harrastajan välineitä. Laudat ovat aivan liian pieniä aloitteluun ja opetteluun, koska ne on tehty toimimaan pääsääntöisesti yli 10ms tuulissa. Näitä purjeita voi jossain määrin käyttää opetteluun, sillä ne ovat suunnilleen samankokoisia kuin aloitteluun käytettävät purjeet, mutta Wave purjeet on kuitenkin suunniteltu paljon kovempaan tuuleen, joten ne ovat aivan kevyessä tuulessa jäykempiä ja tunnottomampia kuin alkeispurjeet.




Foil- välineet
Ennen Foil välineisiin siirtymistä olisi hyvä opetella ainakin alkeet normaalilla purjelaudalla. Tämän lisäksi asiaa helpottaa, jos osaat ajaa purjelautaa trapetsissa, jalkalenkeissä ja plaanissa. Toki muutama aloittaja on siirtynyt Foiliin suoraan purjelautailun alkeiden jälkeen. Foil välineitäkin on Freeride ja Race välineitä, joista freeride- välineillä opettelu on huomattavasti helpompaa. Freeride Foilit ovat hitaampia, helpompia kontrolloida ja nousevat lentoon pienemmillä purjeilla kuin Race foilit.



Yhteenvetona voisi todeta, että millä tahansa purjelautavälineillä voi aloittaa opettelemisen ja oppia purjelautailemaan, mutta oikeilla välineillä se on erittäin helppoa ja nopeaa. Oikeissa olosuhteissa ja hyvä opettajan kanssa voit jo 15min kuluttua ajella purjelaudalla mihin haluat ja pääset vielä takaisin lähtöpaikkaasikin!
Tämän jälkeen ovi on auki ja voit jatkaa harrastusta mieltymystesi mukaan siihen suuntaan kun oma kiinnostus ohjaa.